Представяме Ви…. черния кимион

Представяме Ви…. черния кимион

14 септември 2020

    Черният кимион (Nigella sativa, а у нас "посевна челебитка" или "черна мерудия"). Расте в Средиземноморския регион и в страните от Западна Азия, включително Индия, Пакистан и Афганистан. Тя има дълга история и е описана в много древни текстове. Семена от кимион са намерени в гробницата на египетския фараон Тутанкамон, Хипократ описва неговите ползи, а пророкът Мохамед го нарича „лекарство за всяка болест освен смъртта“. У нас също може да се срещне, но рядко, предимно в Централна и Южна България. 

 

    Семената му съдържат до етерично масло, жълто-оранжево тлъсто масло, в състава на което влизат глицеридите на миристиновата, палмитиновата и стеариновата киселина. А също мелатин, нигелин, дъбилни вещества, минерални соли, ензимите липаза и пероксидаза (В.Канисков, „Лечебните растения на България”). Съдържа и неизвестно вещество, което действа на грам-положителни и грам- отрицателни бактерии. Изолиран е и тимохинон (холеретично действие).

 

    Благодарение на технологиите, всеки от нас може да направи своето проучване за ползите от това растение. Сред множеството проучвания, които са налични, са и такива доказали, че черният кимион има роля в стимулирането активността на неутрофилните гранулоцити. Това са левкоцитите (бели кръвни клетки),  отговорни за елиминиране на раковите клетки, преди да се развият в тумори. Така, маслото от черен кимион се оказва, според редица учени, потенциален “стоп” на развитието на няколко вида рак, сред които на мозъка, на белия дроб, на дебелото черво, на панкреаса. 

 

    Изреждайки симптомите и болестите, при които може да се използва черният кимион изглежда на пръв поглед нереално- в толкова много случаи може да помогне. Защо казваме това? Защото има данни, че благоприятства организма:

 

-  при стомашно- чревни заболявания (в такъв случай служи като газогонно, глистогонно, диуретично и слабително средство);

 

-  при борба с паразитни инфекции; при редица възпалителни заболявания (защото се счита, че намалява хистаминовите индуцирани спазми);

 

-  за подсилване на имунната система (съдържа витамини, антиоксиданти и киселини);

 

-  при алергии (тъй като създава анти- алергични реакции);

 

-  при проблеми с храносмилането (намалява спазмите и подуването на стомаха) и други. 

 

    Прекрасното на черния кимион? Може да се приема по множество начини- дори няколко лъжички от него към салатата, на чай и т.н. 

 

 

 

 

 


*Това не представлява медицински съвет и по никакъв начин не цели отричане на традиционната медицина.