Бактерията Ешерихия коли

Бактерията Ешерихия коли

13 март 2023

 

Дори да има някой, който не е чувал за Ешерихия коли (E. coli), то думите “цистит” и  “уретрит” със сигурност ни напомнят за неприятни спомени или пък истории, тъй като според някои статистики 1 от 2 дами е страдала от подобна инфекция в даден момент от живота си. При мъжете броя на засегнатите е по- малък, като се говори за 1 на 20 случая, поради биологичните особености на различните полове (основно дължината на уретрата ).  

 

Каква е връзката между споменатата бактерия и тези инфекции? Възможен техен причинител е именно Ешерихия коли, чрез различните си щамове и токсина, който произвежда – Shiga toxin.

 

Тази бактерия, макар често срещана и позната е склонна да създаде доста неприятности, ако й се даде шанс. Би могла да издържи във външна среда до приблизително 100 дни, а заразяването може да стане по многобройни начини- чрез недобра лична хигиена, от замърсени повърхности, чрез прием на вода от контаминирани водни басейни или например сурово месо.  

 

Обикновено бактерията живее в чревната флора на животни и хора, но може да попадне в пикочните пътища и така да доведе да гореизброените състояния. Може да причини също гадене, стомашно неразположение (хеморагичен колит).  При последните две “залавянето” на бактерията е трудно, тъй като често, при по – леките случаи, подобни състояния отшумяват в рамките на няколко дни (дори само на един) и не се стига до изследвания и търсене на причинител.

 

Съществуват различни изследвания за установяване наличието на бактерията. Те са неинвазивни, като обикновено се изследват изпражненията.

 

 

* Настоящият текст не е медицински съвет или консултация. При необходимост потърсете лекарска помощ.