Лаймска болест

Лаймска болест

13 юли 2021

 

Кога е открита “лаймската болест”? 

 

Заболяването е открито в края на 70-те години на миналия век в Щатите- в град Лайм, щата Кънектикът. Една от причините, наложила по- задълбочените изследвания е, че голям брой деца развили по сравнително едно и също време заболяване, наподобяващо ревматоиден артрит. Днес заболяването се среща в множество точки по целия свят. 

 

Същност? 

 

Лаймската болест е бактериално инфекциозно заболяване, което се причинява от един вид спирохета и се разпространява чрез ухапване от кърлеж. Името на тази спирохета е Borelia burgdorferi. Може да се каже, че заболяването има сезонен характер- летния и есенния сезон, когато са активни и кърлежите. Кърлежите могат да заразят с тази спирохета хора и животни. Често ухапването може да остане незабелязано от човека. Лаймската болест спада към трансмисивните заболявания, чиито причинители се предават от кръвосмучещи насекоми и кърлежи.Болестта се характеризира с протичане на различни фази. Началната (ранната) фаза дава отражение около мястото на ухапването - образува се специфичен червен кръг върху кожата.  

 

 

Инфекцията “пребивава” в животни като гризачи, елени, кучета, коне, крави и др. Кърлежите се заразяват със спирохетата при смучене на кръв от заразено животно. Така човек се заразява от Лаймска болест при ухапване от кърлеж, който от своя страна е заразен с причинителя на заболяването, Borelia burgdorferi. От това се подразбира, че и не всички кърлежи са заразени.

 

 

Лаймската болест и хората

 

На първо място - болестта не може да се предаде от човек на човек. Инкубационният период на Лаймската болест е от 3 до 30-ина дни. Преди това наличието на симптоми е малко вероятно. Лаймската болест не може да се развие без ухапване от заразен кърлеж. Могат да бъдат засегнати представители и на двата пола, без значение възрастта. Хората, които прекарват повече време в гористи и тревисти местности са изложени на по-висок риск от ухапване от кърлеж (животновъди, горски работници, туристи и т.н.).  Инфекцията с Borelia burgdorferi предизвиква образуване на антитела. Въпреки имунния отговор на организма е възможно повторно заразяване при ухапване от кърлеж и повторно развитие на болестта.

 

Лаймската болест протича в три стадия като в съответния стадии се засягат различни части и органи на тялото и съответно различни оплаквания. Стадиите могат да са последователни, но налице могат да бъдат симптоми, характерни за няколко стадия едновременно.

 

През първия стадий може изобщо да не се забелязват симптоми. В повечето случаи обаче след няколко дни до месец се развива леко повишена температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, подуване на някои лимфни възли и др. Най-характерният симптом в този стадий е кожният обрив- червено петно, изсветляващо в средата ("мигриращ еритем"). Обикновено не сърби и не боли като преминава от само себе си за около 2-3 седмици, но може да се появи отново.

 

През втория бактерията преминава от кожата към лимфните възли и съответно в кръвта. Забелязано е, че жертви са ставите, мозъка и нервната система, сърцето и черния дроб. Засягането на мозъка протича най-често като възпаление на неговите обвивки с оплаквания от болка и скованост във врата, дразнене от светлина и шум, силно главоболие, висока температура. Що се отнася до сърцето - може да се предизвиква възпаление на сърдечния мускул (прескачания на сърцето, прималяване, задух и загуба на съзнание). Последица от заболяването може да бъде и възпалението на ставите (артрит), който протича най-често с подуване, болка и понякога зачервяване най-често на една става; например коляно или пък китка. По-рядко може да се развие увреждане на черния дроб и възпаление на очите.

 

Третият стадии не се забелязва при всички, а при сравнително нисък процент от заразените. Той настъпва от около 3 месеца до няколко години след ухапването от заразения кърлеж. В него се наблюдава предимно увреждане на ставите, главния мозък и др. части на централната нервна система. В този стадий подуването, болката и ограничените движения най-често в една или няколко стави стават постоянни (артритът е хроничен). Най-често за засегнати коленните и други големи стави. Засягането на главния мозък и периферните нерви се изявява с отслабване на паметта и концентрацията, лесна уморяемост, влошена координация, отслабване до загуба на чувствителността на крайниците, тръпнене и бодежи в ръцете и краката, слабост в мускулите и т.н.

 

 

Ако забележите кърлеж- обърнете се към лекар, който ще ви окаже съдействие за премахването ме и ще ви даде насоки за изследвания.