Токсоплазмоза

Токсоплазмоза

20 април 2021

 

     Токсоплазмозата е повсеместно зоо-антропонозно заболяване, причинявано от вътреклетъчния паразит Toxoplasma gondii. Противно на някои догадки, то е разпространено в цял свят. Забелязана за първи път в Тунис и Бразилия в началото на 20 век, скоро след това вече се доказва, че токсоплазмите паразитират по хората. 

 

     Тя може да бъде вродена или придобита. Всъщност тежестта на вродената токсоплазмоза зависи от вирулетността на щама, тъй като са известни множество щамове, а не всички от тях имат една вирулентност или с други думи- патогенност. Когато е вродена, развитието и протичането на болестта в тялото има различно измерение според имунитета на плода. Придобитата токсоплазмоза, от друга страна, се характеризира с образуването на некрози в далак, черен и/или бял дроб, панкреас (и други паренхимни органи). Често се засягат жлези с вътрешна секреция, кръвоносните съдове на мозъка и др. Може да протече остро или да хронифицира. При бременност може да премине през плацентата и да предизвика увреждания на плода, а ако заразяването е в началото на бременността може да се стигне и до настъпване на спонтанен аборт. Често срещан симптом са кръвоизливи в очите. Възможно е изявяване под формата на менинго-енцефалит. В определени случаи могат да се установят и неврози, токсоплазмени миокардити, стомашно-чревни неразположения (под формата на подувания, висока алергенност към храни).

 

     Обикновено носителите са заразени котки (единствените крайни гостоприемници на паразита) или замърсени от тях храни, пръст и предмети. Разболяването може да следва от пряк или непряк контакт именно с тях. Научни изследвания сочат, че паразита се размножава в червата на котката, която впоследствие го изхвърля в заобикалящата я среда. Междинни гостоприемници могат да бъдат кучета, гризачи, говеда и други. 

 

     Препоръчва се употребяването на добре сготвено месо и добре измити преди употреба плодове и зеленчуци, поради възможността те са бъдат контаминирани с ооцисти. При работа в градина е добре, тя да бъде извършвана ръкавици, за да се избегне попадане на заразена пръст под ноктите. 

 

 

 

* Настоящият текст не е медицински съвет или консултация.